Ook dit jaar is er goed nieuws voor ondernemers die willen investeren in duurzame energie: de ISDE-subsidie voor warmtepompen blijft beschikbaar en het budget is naar verwachting zelfs meer dan 600 miljoen euro. Maar hoe kun je als zakelijke partij optimaal profiteren van deze subsidie? Hier zijn de belangrijkste zaken die je moet weten over de zakelijke ISDE-subsidie:
Zakelijke warmtepompsubsidie
Naast verschillende subsidiemogelijkheden voor VvE’s en bedrijven, zoals de SVVE-regeling en de Energie Investeringsaftrek (EIA), is de ISDE-subsidie een van de meest interessante opties. Deze regeling biedt een vast subsidiebedrag voor elke geplaatste warmtepomp of zonneboiler, afhankelijk van het vermogen en de meldcode van het apparaat.
Voorwaarden voor zakelijke ISDE-subsidie
Een belangrijke voorwaarde waar veel aanvragers tegenaan lopen, is dat je de subsidieaanvraag van tevoren moet indienen, voordat je de koopovereenkomst voor de warmtepomp of zonneboiler tekent. Deze aanvraag moet worden goedgekeurd door de overheid voordat je de installatie aanschaft.
Nadat de aanvraag is gestart, kun je doorgaan met het aanschaffen, plaatsen en betalen van de warmtepomp. De facturen en betaalbewijzen zijn nodig om de aanvraag definitief te maken. Na goedkeuring van de overheid wordt het subsidiebedrag op je rekening gestort. Je hebt 24 maanden na de eerste goedkeuring om de definitieve aanvraag in te dienen.
Het is essentieel dat de warmtepomp of zonneboiler volledig is geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf, en dit moet duidelijk op de facturen vermeld staan. Zorg er ook voor dat de meldcode van het apparaat bekend is, om verwarring te voorkomen. Zowel particuliere investeerders als bedrijfseigenaren kunnen gebruikmaken van deze regeling, maar let op: je mag niet meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas verbruiken om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie. Bij hoger verbruik kun je mogelijk gebruikmaken van de EIA-regeling.