Subsidiekansen voor isolatie in 2024

Ook dit jaar blijft de mogelijkheid bestaan om subsidie te krijgen voor het isoleren van je woning. Deze financiële steun kan oplopen tot duizenden euro’s, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren die energie willen besparen. Maar hoe zit het met de isolatiesubsidie in 2024? Hier is een overzicht van alle beschikbare informatie:

Isolatiesubsidie 2024
De overheid heeft als doel gesteld om tegen 2030 zoveel mogelijk woningen extra te isoleren om energie te besparen en het aardgasverbruik te verminderen. Om huiseigenaren aan te moedigen, is de ISDE-subsidie in het leven geroepen. Deze regeling biedt een subsidie tot maximaal 30% van de kosten voor isolatie of glas, met een maximum van 15% voor één isolerende maatregel. Het loont dus om meerdere isolatiemaatregelen te overwegen. Let op: zonnepanelen tellen niet meer als tweede maatregel en komen dus niet in aanmerking voor subsidie.

Het totale subsidiebudget voor isolatie in 2024 wordt naar verwachting hoger dan dat van 2023, met circa 600 miljoen euro. Dit is hard nodig, gezien de verwachting dat er alleen al in 2024 zo’n 200.000 subsidieaanvragen zullen worden ingediend, inclusief aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers waar particulieren ook recht op hebben.

Voorwaarden voor isolatiesubsidie
Na het plaatsen van isolatie heb je 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Dit betekent dat je ook in 2024 nog subsidie kunt aanvragen voor isolatie die in 2022 is geplaatst. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen, omdat het subsidiebudget kan opraken en er geen garantie is dat het wordt aangevuld.

Het daadwerkelijke subsidiebedrag dat je ontvangt, hangt af van het aantal vierkante meters glas of isolatie dat is geplaatst. Als je twee of meer maatregelen neemt, wordt het bedrag per vierkante meter verdubbeld. Je kunt eerst subsidie aanvragen voor één maatregel en later een tweede aanvraag indienen. Hierbij ontvang je dan met terugwerkende kracht het hogere subsidiebedrag van de eerste aanvraag.

Let op: het subsidiebedrag per vierkante meter verschilt sterk per isolatiemaatregel. Zo ontvang je bijvoorbeeld een hoger bedrag per vierkante meter voor dakisolatie dan voor spouwmuurisolatie. Het materiaal moet ook aan bepaalde eisen voldoen, zoals een minimale Rd-waarde. Zorg ervoor dat je aannemer dit duidelijk op de factuur vermeldt, samen met het aantal vierkante meters.

Voor glasisolatie geldt ook een minimaal aantal vierkante meters dat je moet laten plaatsen. Let op: de overheid beschouwt glas, kozijnen en deuren als één maatregel. Je ontvangt dus minder subsidie per vierkante meter als je dit niet combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp of andere isolatiemaatregel.

Als je in 2023 of 2024 glas hebt laten plaatsen, mag je ook de kozijnen meetellen. Het aantal vierkante meters van de kozijnen mag je optellen bij het aantal vierkante meters glas. Het is de moeite waard om dit duidelijk op je factuur te laten vermelden, omdat de overheid strikt toezicht houdt op het aantal vierkante meters.

Zorg voor goede facturen
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle benodigde informatie op de factuur staat. Dit omvat het aantal vierkante meters isolatie of glas, samen met de isolatiewaarde (Rd- of U-waarde) en een meldcode die aangeeft dat het materiaal aan de juiste eisen voldoet. Foto’s van de installatie zijn ook nuttige bewijsstukken die de overheid graag ontvangt.

Niet alles komt in aanmerking
Let op: niet alle isolatiewerkzaamheden komen in aanmerking voor subsidie. Nieuwbouw, herbouw, uitbouw, aanbouw of een nieuwe dakkapel worden niet gesubsidieerd. De overheid biedt alleen subsidie voor isolatie binnen de bestaande ’thermische schil’ van de woning. Wees dus zorgvuldig bij het indienen van je aanvraag en zorg ervoor dat deze voldoet aan alle voorwaarden.

Hulp nodig bij de subsidieaanvraag?
Wil je hulp bij het aanvragen van subsidie voor isolatie? Dat kan! Via onze website kun je gratis een berekening maken en de voorwaarden bekijken. Wij begeleiden je stap voor stap bij het doen van de aanvraag en je betaalt pas achteraf en bij succes. Zo loop je geen kansen mis. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor ventilatiesubsidie vanaf 2024 wanneer je isolatie combineert met ventilatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.