Subsidiemogelijkheden voor ventilatie in 2024

Het nieuwe jaar brengt opwindend nieuws voor huiseigenaren die streven naar energie-efficiëntie: de ISDE-subsidie van 2024 wordt uitgebreid met een gloednieuwe categorie – ventilatie. Dit betekent dat energiezuinige ventilatiesystemen binnenkort in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Hier is een voorproefje van wat je kunt verwachten:

De details van de ventilatiesubsidie worden eind december onthuld. Verwacht wordt dat de criteria vergelijkbaar zullen zijn met die voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaren). Waarschijnlijk komen systemen met warmteterugwinning (met een rendement van meer dan 90%) en CO2-gestuurde ventilatiesystemen in aanmerking. Technisch gezien worden dit het C+ en D systeem genoemd.

De subsidiebedragen zullen naar verwachting 15 procent bedragen voor alleen ventilatie-installatie en 30 procent van het factuurbedrag als je ook isolatie of een warmtepomp laat plaatsen. Er zal echter waarschijnlijk een maximumbedrag zijn dat je kunt ontvangen, vergelijkbaar met het huidige plafond van 1.200 euro voor VvE’s.

Hoe vraag je subsidie aan voor ventilatie? Voorlopig blijft het nog even gissen, maar naar verwachting heb je een factuur nodig van de ventilatie-installatie, waarop het systeemtype, het rendement en de kosten vermeld staan. Ook zal waarschijnlijk een betaalbewijs vereist zijn, zoals een kopie van een bankafschrift. Mogelijk wordt ook een foto als bewijsstuk gevraagd.

Binnen enkele weken zullen de exacte voorwaarden worden bekendgemaakt, waarna we deze blog zullen bijwerken met actuele informatie.