Biobased isolatie verovert gestaag de woningmarkt door zijn milieuvriendelijke karakter en lokale productiemogelijkheden. Maar, gezien de kostprijs van deze materialen, rijst de vraag: is er subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal, en zo ja, hoe vraag je dat aan? In dit artikel duiken we in de wereld van biobased isolatie en de bijbehorende ISDE-subsidie.
Subsidie voor Biobased Isolatie
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is al enkele jaren beschikbaar om huiseigenaren te ondersteunen bij het isoleren van hun woningen. Deze regeling biedt voordelen tot wel 30% van het investeringsbedrag. Echter, bij de keuze voor isolatiematerialen kiest men vaak voor specifieke materialen en leveranciers die aan de overheidseisen voldoen, gunstigere prijzen bieden, of ruim voorradig zijn.
Biobased isolatie is vaak duurder en minder bekend bij particulieren, waardoor de marktvraag trager groeit. De overheid erkent dit en komt met oplossingen. In een recente Kamerbrief van minister Hugo de Jonge wordt aangekondigd dat particulieren die hun woningen verduurzamen met biobased materialen extra beloond zullen worden.
Goed nieuws voor 2024! Er zal meer ISDE-subsidie beschikbaar worden gesteld voor biobased materialen. Dit financiële steuntje in de rug maakt de overstap naar biobased isolatie nog interessanter. Hieronder vind je een overzicht van de extra subsidie per vierkante meter die je kunt verwachten bij biobased isolatie. Om in aanmerking te komen, moet minimaal 70% van het materiaal biobased zijn, met een maximale milieukostenindicator van 0,85. Het isolatiebedrijf moet deze gegevens aanleveren als bewijs, bekend als een EPD-bewijs.
Voorbeelden van Biobased Materialen
Biobased materialen zijn vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong, zoals plantaardige vezels, houtsnippers, landbouwafval en organisch materiaal. In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen zijn biobased materialen vrij van schadelijke chemicaliën en hebben ze een lagere milieu-impact, soms zelfs CO2-neutraal.
Enkele voorbeelden van biobased materialen zijn:
- Hennepisolatie: Gemaakt van hennepvezels, biedt thermische en akoestische isolatie en is bestand tegen insecten en schimmels.
- Cellulose isolatie: Vervaardigd uit gerecyclede papiervezels, heeft een hoge isolatiewaarde.
- Schapenwol: Brandvertragend, vochtregulerend en van nature isolerend.
- Riet: Al eeuwenlang gebruikt als isolatiemateriaal vanwege zijn isolerende eigenschappen.
Door te investeren in biobased isolatie draag je niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar met de verbeterde ISDE-subsidie wordt het ook financieel aantrekkelijker om deze groene keuze te maken.